Bij temperaturen onder de 7 graden Celsius presteren winterbanden duidelijk beter dan zomerbanden. De samenstelling van het rubber, ook wel “compound” genoemd, van de winterband zorgt bij lage temperaturen namelijk voor zowel meer grip als comfort.
Misverstand is dat winterbanden alleen tot hun recht komen in de sneeuw.
Door hun diepere en grovere profiel zijn winterbanden ook uitermate geschikt voor de vaak natte perioden in de herfst en de winter.
Verplicht?
In het buitenland bestaat het risico op een boete, strafrechtelijke vervolging en medeaansprakelijkheid indiener geen gebruik wordt gemaakt van winterbanden onder winterse omstandigheden. Nederland maakt in haar voertuigreglement weliswaar geen onderscheid tussen winter- en zomerbanden, andere landen mogen, bv. bij winterse omstandigheden, extra eisen stellen welke ook van toepassing zijn op auto’s met Nederlands kenteken.
Overzicht per land
Duitsland
Sinds mei 2006 moeten auto’s en daarmee ook Nederlandse auto’s, in winterse omstandigheden beschikken over een winteruitrusting. Het betreft hier auto’s met banden die geschikt zijn voor winterse omstandigheden en voldoende ruitensproeiervloeistof.
De boete op het rjden met ongeschikte banden is €20,-, in geval van gevaarzetting of hinder is de boete €40,- (en 1 strafpunt). Naast een boete kan het niet gebruiken van winterbanden leiden tot (mede) aansprakelijkheid bij ongevallen.
De maximumsnelheid van de winterband, aangegeven middels een codering op de wang van de band, dient gerespecteerd te worden door de berijder. Indien de aangegeven maximum snelheid van de band lager is dan die van de auto, moet de maximumsnelheid van de band met een voor de bestuurder zichtbare sticker worden aangegeven.
Aanduidingen op de band m.b.t. maximumsnelheid:
- Q 160 KM/H
- H 210 KM/H
- S 180 KM/H
- V 240 KM/H
- T 190 KM/H
- W 270 KM/H
Let op:
Deze regels gelden dus ook bij een dagtripje naar een kerstmarkt in bijv. Duitsland.
Italië
Op bergwegen kan een winteruitrusting (kettingen of winterbanden) verplicht zijn, dit wordt aangegeven door een verkeersbord. Niet gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden kan leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen en kan ook strafrechtelijke gevolgen hebben.
Frankrijk
Banden moeten in overeenstemming zijn met de wegomstandigheden.
Op basis van dit principe kan het rijden op zomerbanden in winterse omstandigheden leiden tot aansprakelijkheid voor ongevallen en strafrechtelijke gevolgen hebben.
Op bergwegen kan winteruitrusting verplicht zijn, dit wordt aangegeven door een verkeersbord.
Oostenrijk
Op bergwegen kan een winteruitrusting (sneeuwkettingen of winterbanden) verplicht worden gesteld. De winterbanden moeten tenminste over 4 mm profiel beschikken anders worden deze gezien als zomerbanden.
Indien men geen gebruikt maakt van winterbandenkan dit van invloed zijn op aansprakelijkheid voor ongevallen maar ook leiden tot verkeersboetes.
Zwitserland
Aanbevolen, alhoewel er (nog) geen sprake is van een wettelijke regeling. Bij een ongeval kan het niet gebruiken van winterbanden echter een belangrijke rol spelen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en leiden tot strafrechtelijke vervolging.
Zweden
Afhankelijk van de weersomstandigheden moet de auto voorzien zijn van een winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden).
Rijden zonder winteruitrusting kan bij een ongeval leiden tot (mede)aansprakelijkheid.
Noorwegen
Afhankelijk van de weersomstandigheden moet de auto voorzien zijn van een winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden). Indien men hier niet aan voldoet, kan dit (mede)aansprakelijkheid tot gevolg hebben bij een ongeval.
Zelfs in de maand juni kunnen in Noorwegen nog gladde wegen voorkomen.
Finland
Winterbanden zijn verplicht van 1 december tot 1 maart, ook voor bezoekers uit het buitenland.